BARIŞ ELÇİSİ TURGUT KAÇMAZ'ı İLÇEMİZDE AĞIRLADIK.10.08.2017

''BARIŞ ELÇİSİ TURGUT KAÇMAZ'ı İLÇEMİZDE AĞIRLADIK''

Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında Toplam 14 Yıl Savaşan İstiklal Madalyası Sahibi Gazi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Barış Elçisi Turgut Kaçmaz'ı ilçemizde ağırladık.

SON GAZİNİN İNGİLİZLERE DERSİ

Turgut Kaçmaz, babasıyla ilgili bir anısını da şöyle ifade etti: “1991 yılında Londra’da yapılan Anzak törenlerine davet edilen babam, 76 yıl önce çarpıştığı İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelandalılarla tanışma fırsatı bulmuştu. Tören programına göre 100 metrelik bir mesafeyi yürümesi gerekiyordu. Savaşa katılan diğer tüm gazilere olduğu gibi kendisinden de tekerlekli sandalye ile tören alanından geçmesi istenmişti. Ancak babam, ‘Ben galip bir devletin askeriyim. Mustafa Kemal’in askeriyim, yürürüm’ diyerek buna karşı çıkmıştı. Geçiş sırasında da bastonuyla izleyenleri selamlamış, ayakta alkışlanmıştı. Akşam yapılan törende kendisine bir konuşma yapma fırsatı verilmişti. Tercümandan söylediklerini harfiyen çevirmesini isteyerek, ‘Siz İngilizler öyle bir milletsiz ki, yine yapacağınızı yaptınız! Analarımızın, bacılarımızın altınlarıyla, gözyaşı, göz nuru dökerek yaptıklarıyla bedelini ödediği iki gemimizi bize teslim etmediniz. Bunun karşılığında o gemilerle arkadaşlarınızı Çanakkale’ye gönderdiniz ve onlar Çanakkale’nin derin sularına gömüldüler. Şayet bizim gemilerimizi verseydiniz şimdi onlar da burada sizlerle beraber oturuyor olacaktı. Siz yine yapacağınızı yaptınız ama ilahi adaletten kaçamadınız’ sözleriyle konuşmasını tamamladı. Salondakiler, bu içtenlik karşısında ona bir şeyler vermek, bir şeyler yapmak istediler. Babam hiçbir maddi teklifi kabul etmedi. Ama çok ısrarcı biri 10 paund uzatıp hiç olmazsa bunu anı olarak saklamasını isteyince onu kırmayıp aldı ve parayı ortasından ikiye bölüp, ‘Al diğer yarısı sende hatıra kalsın’ dedi.